Drivande hundraser

Vad gör du om din hund blir sjuk?

Att vara hundägare är underbart men också ett stort ansvar. Det är ägarens ansvar att hålla hunden frisk och förhindra att den blir sjuk. Som hundägare är det mycket du kan göra för att förebygga och förhindra att din hund drabbas av sjukdom eller skador. Olyckor eller förgiftning däremot sker vanligtvis oväntat och kommer som en chock för både hund och ägare.

Förgiftning

När en hund blivit förgiftad brukar symtomen inte alltid visa sig förrän efter en tid. Hunden blir trött, får feber, tappar aptiten och blir hängig. Men symptomen kan även vara akuta och visa sig som diarré, hastig andning eller kräkningar. Det är inte alltid som en hundägare är kunnig om allt som kan förgifta en hund. De flesta inser att glykol eller råttgift, även i små mängder, kan vara dödliga för en hund. Däremot är det inte alla som vet att matrester som innehåller lök, en huvudvärkstablett eller russin kan förgifta din hund. Choklad är giftigt för hundar och orsakar vanligtvis kräkningar samt diarré och kan vid större mängder vara dödligt. Du kan dock köpa hundchoklad som är säker för hunden att äta. Det finns allt för många vanligt förekommande växter i vårt hem och trädgård som är giftiga för hundar men även alger är giftiga och kan vara dödliga.

Hundförsäkring

Som hundägare bör du alltid se till att din hund är försäkrad. En försäkring kommer att täcka merkostnaden av ett veterinärbesök om din hund blir sjuk eller skadar sig. Om hunden är oförsäkrad när en olycka eller förgiftning händer kan det bli mycket dyrt. Ett exempel på en mycket bra och prisvärd djurförsäkring är Lassie. Det här är en digital försäkring som erbjuder marknadens snällaste villkor samt högsta ersättning när din hund behöver veterinärvård. Du kommer att få den bästa försäkringen hos Lassie för din hund (eller katt). Hos Lassie är ditt djurs välmående deras prioritet och du kommer att kunna få snabb hjälp alla dagar i veckan. Men Lassie vet att de vanligaste sjukdomarna och skadorna kan undvikas och kommer att hjälpa dig förebygga dem med personlig rådgivning.

Ormbett och bitsår

Det har blivit allt mer vanligt att hundar drabbas av bett från huggorm. Tidigare ansågs det att huggormen inte var särskilt giftig och att ett bett orsakar en allergisk reaktion. Detta gäller inte längre och om en hund drabbas av ett ormbett bör du omedelbart uppsöka veterinär. Tyvärr omkommer några hundar årligen från huggormsbett. Hundar undrar nyfiket vad den där konstiga ormen är, vilket bidrar till att de blir bitna i nosen, huvudet eller i benet. Hur allvarligt ormbettet är beror på hur mycket gift ormen injicerat. När du misstänker eller vet att din hund blivit biten av en huggorm bör du helst bära hunden för att förhindra att giftet sprids i kroppen. Hunden ska vara så stilla som möjligt eftersom rörelse sprider giftet snabbare i kroppen. Försök inte suga ut ormgiftet och lägg inte något tryckförband utan se till att få din hund till veterinär omgående.

Det finns alltid risk att en hund drabbas av bitsår eller andra typer av sår. Alla sår bör tas på allvar, även om det handlar om mindre sår eftersom bakterier från ett infekterat sår kan spridas ut i kroppen via blodcirkulationen. Vid ett ytligt bitsår kan det räcka med att du ger sårvård hemma men vid större skador bör du alltid kontakta en veterinär.