Drivande hundraser

Den intelligenta schäferhunden

En renrasig tysk schäferhund är en fantastisk hund som är mycket intelligent och ett härligt sällskap som familjehund, samt kan tränas för många olika områden. Schäferhundar används mycket inom polisen och specialstyrkor för hundens unika förmågor att söka, försvara och spåra. Gränspolisen använder sig ofta av schäfrar för att spåra narkotika eller andra förbjudna droger och kemikalier.

Schäfer som vallhund och smarta djurgrindar

En schäfer passar utmärkt till jakt och särskilt som gåsapportör, men något som denna ras är riktigt duktig på är vallning av djur! En vallhund har i uppgift att hålla reda på djur av olika slag som går och betar i icke inhägnade områden. Har man djur på landet behöver man dock inhägnader i form av grindar när djuren betat klart. Vill man skaffa en valp och lära den vallning, finns det en del att tänka på och hur man får en valp lydig oavsett om det är en schäfer eller annan ras. En valp kräver mycket tid och engagemang från ägaren. När hunden är större och lärt sig valla är det viktigt att också skaffa smarta och praktiska djurgrindar till boskapen. Grindarna tillverkas i olika höjd beroende på vilka djur man har, som kor, lamm, grisar eller annat. En stor fördel med praktiska djurgrindar är att de är tåliga, rostfria och passar till både inhägnader och drivgångar.

Schäfern är smart och lojal

Tillsammans med bordercollien räknas en schäfer som smartast i världen bland hundraser och schäfern är högst på listan av intelligens på många områden. En schäfer förstår samband snabbt och är en riktigt bra problemlösare! Denna ras är även mycket modig och självsäker och kan lätta känna av fara eller om någon agerar hotfullt. Skaffar man sig en schäfer kan man räkna med att alltid vara beskyddad, oavsett om man är ensam eller har en hel familj, då denna ras har en inpräglad beskyddarinstinkt. Schäfrar älskar att vara sociala och tycker om aktiviteter mycket. Det kan vara allt från att simma och hoppa runt i en trädgård, till att följa med på cykel- eller joggingturen. Som med alla hundar är det viktigt att vara aktiv. Då finns det bra tips på mental stimulans som generellt passar både för schäfer, men även andra hundraser.

Vid tullar och andra sammanhang där polisen arbetar, ser man oftast schäferhundar. Schäfrar har en perfekt och stabil personlighet för just polisarbete. Det finns idag många schäferhundar som gör ett enastående arbete genom att sniffa sig till narkotika vid gränstullarna. En polis som arbetar med en schäfer kallas hundförare. Då börjar man alltid med en gymnasial utbildning som kallas hundförarutbildning eller förkortat HFU. För att man ska kunna få gå denna utbildning krävs det att man har arbetat några år som polis och har ett genuint hundintresse. En schäferhund kan också utbildas och tränas till att bli en räddningshund och söka efter försvunna människor vid snöskred, jordbävningar eller andra naturkatastrofer. En schäfer ger en trygg tillvaro i hemmet, är en riktigt lojal hund inom polisyrket, en livräddare, eller helt enkelt en underbar fyrbent vän vid ens sida.