Drivande hundraser

Skydda din hund mot fästingar

Alla vet vi hur jobbigt det kan vara under sommaren och våren då fästingarna vaknar till liv. Fästingen i sig kan se väldigt ofarlig ut men ett fästingbett kan vara något riktigt farligt för din hund.

Därför gäller det att skydda våra hundar så mycket som möjligt mot dessa små spindeldjur, som ibland kan vara i princip omöjliga att se med blotta ögat.

Fästingar kan sprida hemska sjukdomar som till exempel borrelia och TBE, därför gäller det att vi är extra försiktiga och vaksamma. Precis lika farligt som det är för oss människor med dessa sjukdomar, är det för hundar. För att undvika risken för fästingbett och att insjukna i borrelia eller TBE så gäller det att man både använder sig av produkter som skyddar mot fästingar, borstar och söker igenom pälsen.

Men eftersom fästingar är så små till en början, är det inte alltid lätt att upptäcka dem.För att lättare kunna upptäcka fästingar kan man använda sig av en pannlampa, på så sätt kan man se igenom pälsen tydligare.

En pannlampa kommer att vara bland de bästa redskapen man kan använda sig av för att leta efter de små krypen.

Men vad gör man då efter att man har upptäckt en fästing? Om den redan fäst sig så gäller det att man använder sig av ett verktyg (fästingborttagare för hund) för att plocka bort dessa. Och när den plockas bort, gäller det att man ser till att få med hela fästingen så att inget sitter kvar i hundens hud.

Olika fästingmedel för att skydda hunden

Fästingar och fästingbett är något många hundägare oroar sig över. Man är rädd att hunden ska få ett bett och plötsligt insjukna. Men idag behöver man inte vara lika rädd eller orolig då det finns många olika produkter på marknaden som hjälper till att skydda hunden mot fästingar.

Idag finns det väldigt många olika produkter som man som hundägare kan använda sig av för att skydda sin hund mot fästingbett. Man kan hitta allt från halsband som håller sig aktiva under hela sommaren, till schampo att tvätta pälsen med som gör att fästingarna kommer att hålla sig borta från hunden.

Det finns även droppar man kan använda sig av. Dessa sprider man ut på pälsen i nacken på hunden, och även dessa ser till att fästingarna håller sig borta. Skulle hunden ändå råka få ett bett så kommer fästingen att hinna dö innan den kan sprida sjukdomar och göra hunden sjuk. Detta är ett väldigt bra sätt att skydda sin hund och även sig själv mot dessa pyttesmå spindeldjur som kan göra större skada än vad man kan tro.

Och som hundägare kan det även vara bra att vaccinera sig mot TBE för det ultimata skyddet.