Drivande hundraser

Vad det kostar att ha en jakthund

För att ha en meningsfull fritid behöver man ha ett intresse och en sysselsättning som man tycker om och har möjlighet att utvecklas inom. Att utföra jakt och ha en jakthund kan vara ett sådant intresse. Jakt kan intressera båda män och kvinnor i olika åldrar och ofta tilltalar de som gillar att vara ute i naturen. Har man dessutom ett intresse för hundar är jakt något man kan kombinera med hundintresset. Dock bör man se över sin ekonomi och räkna lite på hur mycket en sådan hobby skulle kosta innan man skaffar sig en jakthund. Vi har kikat lite på vilka kostnader som uppstår för den som väljer att skaffa en jakthund och på vilka sätt man kan finansiera kostnaderna.

Att låna pengar för en hund

Den första kostnaden som uppstår är förstås kostnaden för själva hunden. Vad en jakthund kostar beror på vilken ras men väljer men man får räkna med ett pris på omkring 10 000 kr för en som kommer från en godkänd kennel. Exempelvis kostar en Drever omkring 10 000 kr och uppåt. Det allra bästa sättet att finansiera hunden på är att betala den direkt vid köpet kontant. Har man inte pengar direkt kan man välja att ta ett lån för att kunna köpa hunden. Det finns sidor på nätet där man kan gå in och jämföra lån för att se vilket som skulle vara mest gynnsamt vad gäller räntor och betalning. Ett exempel på en sida där man kan jämföra lån är Enklare, här kan man genom att skriva in syftet med lånet, e-post och telefonnummer snabbt få ett svar på vilket lån som skulle vara mest passande i sammanhanget. För att använda en sådan tjänst krävs en kreditupplysning, hade man gått till flertalet banker skulle samtliga av dessa antagligen också kräva det. Många kreditupplysningar brukar inte se bra ut för den som ska låna pengar.

Kostnader för att ha en hund

I runda slängar brukar man säga att det kostar mellan 200 – 400 kr i månaden att ha en egen hund, oavsett ras. De finns en hel del kostnader som kommer med hunden som man kanske inte tänker på om man tidigare inte haft en egen hund. Sådana kostnader handlar om exempelvis vaccinationer, veterinärbesök, foder och tillbehör, leksaker, eventuella kurser, hundförsäkring samt ansvarsförsäkring som finns att välja till i hemförsäkringen. Utöver det handlar det ju förstås också om kostnader för andra tillbehör såsom koppel och halsband, vattenskål och matskål. I vissa fall krävs också plats på hunddagis eller hundvakt. Utöver dessa kostnader behövs också hundkorg/säng, klosax och bajspåsar. För den som ofta reser iväg kan förstås också kostnader för hundpensionat tillkomma. Man kan också räkna med att man vill köpa tjänster för klippning av päls och klor.