Drivande hundraser

Tips för att ta hand om sin jakthund

Jaktsäsongen närmar sig med stormsteg, nu är det dags att ta hand sina vapen och framför allt sin jakthund så att de är i topptrim inför säsongen. Det finns några goda råd och tips som jägare runt om i Sverige kan ha nytta av, speciellt om det är första säsongen av jakt.

Jägaren kanske behöver skaffa sig ett nytt vapen genom att ta ett privatlån eller att en jaktkompis kan låna ut ett gevär. För hundar krävs det lite mer förberedelser, eftersom det är väldigt krävande för hundarna under jakten. Det händer till och med att det uppkommer skador som vilt kan tillfoga, men också skador när hundföraren inte har förberett sin jycke tillräckligt.

En vanlig jaktdag för en hund är som för oss människor om vi skulle springa en maraton och inte har tränat. Därför bör man som hundägare se till att göra de förberedelser som krävs för att hunden ska må så bra som möjligt och minimera skador med mera. I samband med jakten kan hundföraren passa på att ta sig en extra titt på vilket försäkringsskydd vovven har, om uti fall en olycka skulle ske. Det finns speciella försäkringar som täcker för så kallade arbetande hundar, där jakthundar räknas in.

Det optimala

Det som är det optimala för jycken, är att klara jakten helt utan skador och samtidigt kunna prestera maximalt. Faktorerna som spelar in för att det ska bli så bra som möjligt för sin jakthund är vilken typ av mat den får före, under jakten och sedan efter, samt i vilken utsträckning och hur hunden har tränats.

Anpassa vatten och foder

När det är dags för jaktdagen, ger jägaren en fjärdedels dagsranson av fodret på morgonen, ytterligare en fjärdedel mitt under jaktdagen och sedan resten av fodret på kvällen. Jakthunden ska ha tillgång till färskt vatten under hela dagen, vovven glömmer lätt bort att dricka i ivern under jakten. Därför är det jägarens uppgift att se till att den få vatten, men det bör inte vara allt för mycket vatten under tiden jycken anstränger sig.

Uppvärmning

Precis som för människor är det viktigt för en jakthund att värma upp innan passet. Då kan jägare gå en lite snabbare promenad, 20 minuter brukar oftast vara perfekt som riktmärke för att värma

upp ordentligt.

Varva ner

Efter jakten och speciellt om jycken har fått jobba hårt är det viktigt att varva ner och då räcker det att gå långsamt i cirka en kvart. Det gör att hunden kan återhämta sig på ett enkelt, men effektivt sätt.

Stretcha och massera

Något som också är bra för jakthunden är att stretcha och massera den efter jakten. Som i sin tur förebygger skador och minskar risken för muskelspänning. Detta samtidigt som vovven får en ökad blodgenomströmning och får också bättre syresättning som gör att hunden inte blir stel.