Drivande hundraser

Tax

Taxen är en av de mest karaktäristiska jakthundarna bland de långsamt drivande raserna och denna lilla hund används också vid grytjakt. Dessa tyska namn, dachshund, talar om dess ursprung då taxen kommer från Tyskland där den har använts vid jakt på grävling och grävling heter just ”dachs” på tyska.

Taxen är en dvärgras och den tros ha kommit till efter en dvärgmutation i de tyska jakthundar som kallas för braquehundar. Det finns tre olika storlekar av tax där den normalstora taxen, som är den största varianten, har ett bröstomfång runt 35 cm. Ett steg nedåt i storlek hittas dvärgtaxen vars bröstomfång mäter runt 30 – 35 cm och därefter hittas kanintaxen vars bröstomfång ska vara maximalt 30 cm. Det finns även tre olika pälsvarianter hos taxen; korthårig, strävhårig och långhårig.

Hos taxen slutar benen att växa i förtid, vilket innebär att de blir korta och vanligen krumma. Detta påverkar anatomin och kan bland annat innebära att ryggraden får ta en hel del påfrestning under rörelse som företrädesvis hade absorberats i benen hos normalväxta hundar. Därmed är det extra viktigt att hålla taxar i god form och beakta dess speciella anatomi.