Drivande hundraser

Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever är den minsta av alla retriever-raserna men med det längsta namnet. I vardagligt tal kallar man den dock oftast bara för tollare. Det är en hund som väcker uppseende genom sitt vackra yttre med den rödbruna pälsen, de vita tassarna och de bärnstensfärgade ögonen. Dock är den ungefär lika krävande som den är söt och inte särskilt lämpligt för den som inte haft hund tidigare. För den som är aktiv och tänker jaga mycket eller aktivera hunden på annat sätt kan den däremot bli en, om än outtröttlig, vän för livet.

Historik

Nova scotia duck tolling retrievern härstammar från halvön Nova Scotia där den avlades fram under 1800-talet. Syftet var att få fram en hund som kunde användas till att apportera vid fågeljakt. Hur rasen uppkommit finns det ett antal olika teorier om men troligtvis är den en korsning av new foundland, chesapeake bay retriever och irländsk setter vilken man antar har gett tollaren dess röda färg.

Egenskaper

Att se en tollare jaga är en ganska lustig syn då hundens metod går ut på att ”tolla”, det vill säga att leka vid vattnet. Genom att hoppa, bita i vattnet, jaga vågor och på så sätt fånga fåglarnas nyfikenhet får den dem att komma i skottläge för jägaren varpå tollaren sedan kan simma ut och hämta in bytet. En tollare måste inte nödvändigtvis jaga för att må bra men den behöver mycket hjärnaktivering och man får räkna med att den vill bada så fort den får möjlighet. De flesta former av aktivering och hundsporter passar för tollaren men det kommer aldrig att räcka med enbart promenader. Driver man egen firma kanske man behöver byta till Frilansfinans.se till exempel för att slippa sköta bokföring själv och få mer tid över till sin hund.

Utseende

En tollare ska vara rödbrun med vita tecken, även om vissa är genomgående rödbruna utan tecken. Mankhöjden varierar mellan 48 – 51 cm för hanarna och för tikar 45 – 48 cm. Vikten brukar ligga på mellan 17 – 23 kg. Tollaren luktar inte särskilt mycket hund och kräver inte mer pälsvård än att pälsen kammas igenom regelbundet men man får vara beredd på att den fäller mycket. Ibland kan man behöva trimma ned den lite längre pälsen vid öronen samt pälsen under tassarna för att snö inte ska fastna där på vintern.

Hälsa

I stort sett är nova scotia duck tolling retrievern en frisk ras med några få sjukdomar som kan drabba den. Bland annat förekommer hjärnhinneinflammation, höftledsdysplasi, lymfödem, reumatism, armbågsdysplasi samt vissa ögonsjukdomar.

Övrigt

Tollaren är en smart, busig och lekfull hund som verkligen ställer krav på sin ägare. Är man sugen på att skaffa en tollare gäller det att läsa ordentligt på innan, träffa flera olika hundar och se hur de är och hur de beter sig. Man bör också ha i åtanke att det krävs mycket jobb i början, när tollaren är valp, för att få en tollare som blir en väl fungerande hund i vuxen ålder.