Drivande hundraser

När en hund avlider

Det är alltid sorgligt när ett älskat husdjur dör. Man fäster sig ofta snabbt vid en hund och det innebär att man kan bli förkrossad även om hunden avlider kort efter det att man fått hem den. Om man haft hunden i flera år, tränat och umgåtts blir det ofta än värre.

När en hund avlider

När en människa avlider kontaktar man ofta en begravningsbyrå i Göteborg eller på den plats där personen dött. Då kan de hjälpa till med transport och begravning. När det gäller hundar finns det inte någon begravningsbyrå att ringa till. Då får man som djurägare själv ta det tunga ansvaret. Om man känner att man inte orkar det kan man få hjälp av veterinären. I samband med en avlivning kan man till exempel välja om man vill ta hem hunden och begrava den eller om hunden ska kremeras. Väljer man kremering kan man få hem askan om man vill, annars begravs den i en minneslund.

Avlivning

Om en hund blir sjuk kan man ofta få möjlighet att förbereda sig på att den kanske inte kommer att finnas med så länge till. Ibland får man bara någon vecka på sig, och ibland flera månader. Då kan man planera in en avlivning när man känner att det passar. Om hunden börjar må riktigt dåligt är det ofta inte ett så svårt beslut att ta. En avlivning går lugnt till och man behöver inte vara med som djurägare om man inte vill.

Själva avlivningen går till som så att hunden får en lugnande spruta. Sedan sätts en kanyl i hundens ben och när hunden sover får den en överdos med narkosmedel. Man väntar sedan på att hunden somnar in för gott. Veterinären gör sedan flera kontroller för att se till att hunden verkligen har avlidit. Om man som djurägare vill vara med får man det, annars kommer en veterinär att stanna med hunden.

Att skaffa en ny hund

När en hund precis har avlidit kan det kännas frestande att skaffa en ny hund direkt. Det är dock oftast bättre att vänta ett tag och se hur det känns. Kanske inser man efter ett tag att man blir lite mer fri utan hund. Bara för att en hund gått bort betyder det inte att man kan ersätta den med en annan hund.

Barn och en hunds död

Om det finns barn i familjen och hunden avlider kan man behöva förklara för dem på lite olika sätt. Äldre barn förstår oftast vad det betyder att hunden inte finns mer. Ett yngre barn kan man behöva förklara för på ett annorlunda sätt. Det finns flera bra böcker på biblioteket och i bokhandeln som just handlar om hur ett husdjur avlider i familjen.