Drivande hundraser

Jakthund som sällskapshund

Det finns många fantastiska hundraser att välja mellan om man är sugen på att skaffa hund. Valet av hundras är avgörande för hur bra man kommer att må tillsammans, precis på samma sätt som valet av bil kommer att vara avgörande för hur bra man trivs med bilen. Köper man en laddhybrid fast ändamålet kräver något helt annat så kommer köpet alltså inte att kännas lyckat. Nu kanske kan inte kan jämför en hund, en levande varelse, med ett fordon, men kontentan i det hela är att tänka efter och skapa sig kunskap om de olika hundraserna innan man gör sitt val.

Hundraser som i många år har använts till jakt blir allt mer populära. Bara för att man vill ha en hund som ingår inom kategorin ”jakthund” så betyder det dock inte att man faktiskt brukar jaga. Drever och tax är två raser som faller inom kategorin och detsamma gäller för cocker spanieln. Jakthundar har otroligt många fina egenskaper, men hur är det egentligen att ha en jakthund som aldrig kommer att få jaga?

Få utlopp för instinkten

Många hundägare skulle nog mena att en hund med jaktinstinkt behöver få utlopp för denna genom att få jaga tillsammans med sin ägare. Andra menar att jakthundar fungerar precis lika bra som enbart sällskapshundar, men att man då kan behöver fokusera på en annan träning och stimulering än för andra hundraser. En jakthund med få eller låga jaktinstinkter kan trivas väldigt bra med enbart detta, medan andra faktiskt kan må riktigt dåligt.

Alla hundar fungerar på olika sätt och alla hundar har olika personligheter, precis som vi människor. Det är alltså svårt att säga att alla hundar av en specifik ras skulle må dåligt av att inte få jaga, utan allt handlar om hundens egen personlighet. En drever kan t.ex. må hur bra som helst av att få vara sällskapshund, men samtidigt få komma ut i skog och mark och använda luktsinnet, spåra m.m, medan en annan drever istället kan få ett dåligt välmående.

Innan du bestämmer dig för att skaffa en jakthund som sällskapshund är det därför väldigt viktigt att du vet vad du har att vänta dig. Du behöver alltså vara inställd på att just din hund kan komma att bli precis vem som helst och att din vardag därför också kan komma att förändras. Om hunden du skaffar dig har starka jaktinstinkter är det upp till dig som ägare att se till så att hunden kan få aktivera sig och få utlopp för detta, annars är det helt enkelt bättre att låta hunden hamna hos en ägaren som kan ge den det den behöver eller helt enkelt välja en annan typ av hundras redan från start.