Drivande hundraser

Jakthund – så tar du hand om den på bästa sätt

Som jägare och hundförare vill man naturligtvis se till att jaktupplevelsen tillsammans med hunden blir så bra som möjligt. Att jaga tillsammans med en hund är mycket vanligt och något som majoriteten av alla jägare föredrar. För en hund är det en mycket krävande uppgift att delta i en jakt och många menar att det mycket väl kan jämföras med att en människa springer ett långt maraton. Inför en så stor uppgift är det naturligtvis viktigt att man förbereder hunden väldigt noga, inte bara psykiskt, utan även fysiskt.

Här nedan har vi samlat fyra punkter som du bör tänka på innan du beger dig av på jakt med din fyrbenta vän. Se dock till att inte glömma bort att även se över försäkringen. Det är tyvärr inte helt ovanligt att skador kan inträffa under en jakttur.

Mat och dryck – Din hund kommer att behöva få i sig foder och vatten inför en jakt. En rekommendation är att hunden får cirka en fjärdedel av fodret på morgonen och därefter portioneras 1/4 del av fodret ut under arbetsdagen vid två tillfällen, för att sedan ges ytterligare en gång på kvällen. Vatten ska alltid finnas tillgängligt, men begränsa för stora intag.

Uppvärmning – Innan du tar dig an de tyngre vikterna i ett gym värmer du upp, eller hur? Samma sak gäller för din jakthund. Se till att du ägnar cirka 20 minuter åt att värma upp hunden innan ni ger er in på det mer utmanande arbetet. En bra riktlinje kan vara att tänka att ju intensivare hunden kommer arbeta, desto längre uppvärmning kommer därmed också att behövas.

Varva ner – För en hund är det viktigt att få varva ner efter en jakt, både psykiskt och fysiskt. Som människa kan man oftast varva ner på många olika sätt, till exempel genom att boka en flyttstädning i Lund istället för att göra jobbet själv eller genom att ta ett varmt bad på kvällen. Hunden behöver dock varva ner på ett annat sätt. Gå en 10-15 minuters promenad efter avslutat arbete. På så sätt kan eventuella spänningar i hundens muskler ges möjlighet att klinga av och återhämtningen blir då betydligt mer effektiv.

Massage för stela leder – Att låta hunden varva ner efter en jakt är naturligtvis väldigt viktigt, men det kan också vara bra att hjälpa hunden på andra sätt, till exempel genom massage och stretchning. När du stretchar och masserar din hund hjälper du hundens syresomsättning att öka, vilket i sin tur leder till att muskler och leder inte stelnar. Du kan använda dig av internet eller kontakta en sjukgymnast för djur om du vill få råd och tips om de absolut bästa övningarna.