Drivande hundraser

Hundens glädje av att vistas i naturen

Precis som vi människor mår även hundar bra av att vistas utomhus i den friska luften. De blir lugna och harmoniska av att få springa fritt och nosa på allt vad naturen har att erbjuda. Som hundägare kan det lätt bli slentrian att gå samma runda runt kvarteret. Varför inte ge din hund den bästa och dessutom roligaste motionen ute i skog och mark istället? Här följer några argument till varför hundar ofta bör rastas i naturen.

Naturen gör oss alla gott

Det kan ibland låta som en klyscha när vi säger att det är härligt med frisk luft. Men faktum är att vi mår bra av att vistas ute i natur, skog och mark. Det är ett bevisat fakta, inte minst som kontrast till den stressiga vardag många av oss lever i. Är du ingen van skogsvän är det hög tid med förändring. Som hundägare har du de bästa förutsättningarna att trivas i skogen. Ursäkter som till exempel pollen eller frusenhet räcker inte i längden. Idag finns effektfulla nässpray som till exempel Nasin och en riktigt varm jacka värmer även den mest frusna.

Du bör så klart känna till lagar när det att vistas i naturen med hund. På Naturvårdsverkets hemsida beskrivs allemansrätten utifrån ett hundägarperspektiv. Här kan du även läsa mer detaljerat kring vad som gäller i fråga om att släppa hundar lösa i skog och mark.

Även hundar kan bli nedstämda och hamna i en slags depression. Forskning visar att den sortens nedstämdhet bland hundar främst är ett resultat av för lite motion. Hunden behöver helt enkelt röra på sig för att må bra. Den är så klart lycklig bara du skramlar med kopplet, men lyckan hos en hund som förstår att den får springa på öppet fält bland träd, buskar och vildvuxna ängar är obeskrivlig. Apropå nedstämdhet är det bevisat att umgänge med människans bästa vän ökar utsöndringen av oxytocin som är ett av kroppens hormon för välmående.

Hundens rastning

Det finns föreskrifter gällande hundägares ansvar kring hundens motion. På Jordbruksverkets hemsida går det att läsa närmare om hur hundar bör rastas. Det vill säga i hur stor omfattning en hund behöver få sin dagliga dos av motion. Regelbunden rastning är A och O för hundar oavsett ras, ålder eller vardag. Den lägsta rekommendationen är var sjätte timme i veckan, men äldre hundar och valpar bör rastas oftare.

En hund som bor i en hundgård bör även den rastas utanför sitt hem. Att låta hunden uppleva en annan miljö än hundgården har en stor betydelse för hundens välmående. Skog, mark och natur är det optimala. Jakthundar bor vanligtvis i hundgård och deras frekventa vistelse i naturen gör dem gott. Den som misstänker att en hundgård inte är korrekt installerad och att hunden inte får lämna området kan kontakta Länsstyrelsen i kommunen.