Drivande hundraser

Hundar av bassettyp

Lågbenta jakthundar används för en lite långsammare drevjakt och det är inte bara drever som är en lågbent och långsamt drivande hundras. Bland de mest kända hundraserna inom denna kategori står de olika bassetraserna att finna och den som kan sin franska är förstås inte förvånad över detta då bas betyder just låg.

Några av dessa raser är:

  • Basset artésien normand
  • Basset bleu de gascogne
  • Basset fauve de bretagne
  • Petit basset griffon vendéen
  • Grand basset griffon vendéen

Franska bassethundar

Som synes bär alla dessa hundar franska namn och namnen talar om från vilka franska provinser och regioner som hundarna härstammar. Vissa av namnen beskriver även pälsfärg och hårlag. Exempelvis är ”fauve” detsamma som fawn, vilken är en rödaktig pälsfärg och ”griffon” betyder strävhårig.

Gemensamt för de franska raserna är att de används vid jakt på bland annat hjort, rådjur, hare, kanin, vildsvin och räv. Deras korta ben ger en utmärkt hastighet under drevet, så att viltet drivs framåt utan risk för att hundarna kommer i fatt och stressar det. Ibland används dessa hundraser vid koppeljakt, vilket i jakttermer inte betyde att jägarna har koppel på sina hundar utan avser att flera hundar jagar tillsammans. Hundraserna varierar något i storlek men de ligger alla någonstans runt 30 – 45 cm i mankhöjd.

Basset hound

Det finns ytterligare en välkänd bassethundras och det är basset hound. Till skillnad från ovan nämnda hundraser är basset hound en brittisk hundras. Basset hound skapades i Storbritannien genom att den franska basset artésien normand parades med den belgiska blodhunden. Resultatet blev en kortbent hundras med en jämförelsevis tung kropp. I Storbritannien har den använts vid koppeljakt men är idag främst en sällskapshund.