Drivande hundraser

Håll kondition på jakthunden

Jakten varar bara under en väldigt kort del av året, och då ger hunden ofta allt. Det blir mycket spring för den och för att den ska klara av det utan att överanstränga sig eller skada sig behöver den ha en bra grundkondition. Men vad kan du då göra för att hålla din jakthund i trim när den inte får jaga och springa fritt i skogen?

Bra sätt att aktivera din jakthund

Kanske har du en hundgård till dina jakthundar? Titta över hundgårdarnas miljöberikning och fundera på om något behöver bytas ut. Att träna lite agility och balans stärker hunden samtidigt som ni gör något tillsammans, och du kan lätt bygga egna saker att balansera på eller springa över om du gör ett besök hos Byggmax och använder dig av deras sortiment av byggvaror.

Cykla och springa

Att se till att din hund har en bra kondition är också a och o. För att träna detta kan du och hunden ge er ut och jogga, för handen på hjärtat så behöver faktiskt husse och matte också hålla sig i form, eller hur? Skulle det inte fungera att springa så kan du börja cykla med hunden. Tänk på att börja smått, med mindre sträckor och kanske till och med genom att leda cykeln så att hunden vänjer sig. Du behöver inte ha en pinne på cykeln som du fäster hunden i utan det går faktiskt bra att hålla kopplet i handen också. Vad du ska tänka extra mycket på när du cyklar med din hund är att värma upp lite innan ni sätter fart, samt att hunden ska trava, aldrig galoppera. En annan grundregel är att aldrig köra helt slut på hunden, då har du tagit en för lång distans. Det ska finnas lite energi kvar när ni kommit hem även om hunden är trött.

Drag, bad och löpbrädor

En del personer använder sina jakthundar även till olika typer avdrag för att motionera och stimulera dem. Det kan gälla barmarksdrag men också skidturer, beroende på var i landet man bor och hur mycket snö som finns att tillgå.

Under sommaren är simning och klättring bra aktiviteter för hunden. Dels är det roligt och dels bygger det muskler. Tänk på att hundar som badar mycket eller blir nerkylda, kan få en åkomma som heter vattensvans, vilket kan vara ganska smärtsamt. För att undvika detta får du vara noga med att torka av hunden efter bad och se till att den inte blir kall om bakre delen av ryggen. Det är heller inte tillrådligt att låta hunden bada i allt för kallt vatten eller allt för länge.

Att använda ett hundanpassat löpband, en så kallad treadmill, kan också vara en idé för att kunna ge en stimulerande och omväxlande träning.

Glöm nu inte bara att låta hunden få använda nosen också, allt handlar inte om fysträning. Alla hundar, vare sig de är jakthundar eller inte älskar att spåra, söka och känna vittring i nosen.

Ha så trevligt med din hund!