Drivande hundraser

Beagle

En liten drivande jakthund som är ofantligt populär som sällskapshund är beagle. Den står ofta med på listorna över de tio mest populära hundraserna, trots att den en gång i tiden avlades för att vara en god kanin- och harhund vid jakt. I Storbritannien används beagle ofta i koppeljakt, det vill säga till att driva vilt tillsammans med ett stort antal andra beaglar. Till skillnad från den klassiska brittiska bilden av drivande foxterriers och jägare till häst, så skedde jakt med beagle vanligen till fots.

Svenska jägare jagar däremot inte på det sättet utan istället används beagle som vilken annan långsamt drivande hund som helst, där jägaren kan lokalisera hunden tack vare dess skall. Rasen är bra vid jakt på kanin och hare men den kan även användas till räv och rådjur. Beagle är en relativt liten ras, vilket är en förutsättning för att kunna driva långsamt, där den har en mankhöjd mellan 33 – 40 cm.

Som kuriosa kan nämnas att Snobben är en beagle, vilket tidningen Härliga Hund nämner, men jakthunden beagle är en långt mer aktiv ras än denna bekväma seriefigur indikerar. Att beaglar är så pass vita som Snobben är relativt ovanligt, istället brukar de oftast vara bruna och vita.