Drivande hundraser

Bayersk viltspårhund

Bayersk viltspårhund skiljer sig en hel del från övriga drivande hundar och då främst genom att den är avlad för att spåra vilt i lina. Den kommer från förbundslandet Bayern i Tyskland, som ju är känt för sitt framgångsrika fotbollslag, och anledningen till jakten i lina var att ordinär, lösdrivande jakt länge varit förbjuden i området.

Till en början användes hannoveransk viltspårhund i detta område men terrängen är bergig och den ansågs så pass krävande att denna ras helt enkelt blev för tung och rörde sig för långsamt. För att lösa detta parades då hannoveransk viltspårhund med jakthundar av braque-typ, vilka var lättare, snabbare och hade ett bra skall. Än idag är bayersk viltspårhund en relativt stor hund, då hanar vanligen har en mankhöjd runt 50 cm.

Några av de viktigaste egenskaperna hos bayersk viltspårhund är att den ska vara oerhört skicklig på att spåra både blodspår och doftspår. Det här gör den till en väldigt duktig eftersökshund.

Bayersk viltspårhund är alltid röd i en eller annan nyans. Den kan vara rödgul, rödbrun, hjortröd, djupröd och så vidare och denna färgställning har den fått från sina hannoveranska influenser.