Jakt

Att förbereda valpen inför jakt

Träningen av jakthundar kan börja tidigt. Den hårda fysiska träningen bör självfallet vänta till dess att hunden är uppåt ett år gammal, så att skelett och leder hinner utvecklats ordentligt, men den övriga träningen kan i princip börja så fort valpen kommer hem. En jakthund bör ha samma allmänlydnad som alla andra hundar men den måste också kunna arbeta självständigt under jakten och samtidigt kunna samarbeta med jägaren. Den måste också kunna känna sig bekväm och trygg i skog och mark. Därtill är det av största vikt att jakthunden självmant tar sig tillbaka till dig som jägare så att det inte förhåller sig så att du alltid måste leta efter din hund.

Skogsträning

En av de viktiga pusselbitarna som man kan börja med i ung ålder är så kallad skogsträning. Redan från ett par månaders ålder kan du ta med dig valpen ut i skogen med jämna mellanrum. Ni bör inte gå långt till en början och det är inte meningen att ni ska befinna er där i flera timmar, däremot ska valpen få gott om tid att undersöka naturen. Låt den gå på upptäcktsfärd och låt den spåra om den vill det. Om den lilla valpen skulle ge sig iväg på ett eget sidospår så är det viktigt att du inte följer efter för att fånga den, du bör istället ge valpen chansen att hitta dig. Om du oroar dig över valpen och följer efter den så är det lätt hänt att du tränar den till att alltid bli hittad och att den således inte själv behöver lära sig att hitta till husse eller matte. Det är ett ödesdigert misstag för en blivande jakthund, som kan ställa till det så pass att du i slutändan inte kan jaga med hunden.

Kurragömma och inkallning

Ju mer självsäker hunden blir desto svårare kan du behöva göra träningen och då kanske det inte räcker med att fortsätta promenera och vänta på att hunden kommer tillbaka. Ett vanligt tips i träningen är därmed att husse eller matte bör gömma sig, så att valpen på så vis får leta aktivt. Skogsturerna ger också ett optimalt tillfälle att jobba på inkallningen. Du kan självfallet träna inkallning hemma i trädgården också men ju mer du tränar och i ju fler miljöer du tränar, desto säkrare blir hunden på vad din signal betyder.