Drever

Ta med hunden på jakten

När hösten kommer är det dags att börja förbereda bilen så att hunden kan följa med ut i skogen. Det finns en hel del saker som är viktiga att tänka på. Det är inte bara att stoppa in hunden och åka.

Var ska hunden sitta?

Om man inte har en kombibil kan det vara så att man får transportera hunden i baksätet på bilen. Det finns en del nackdelar med detta. För det första riskerar man att bilen blir ordentligt smutsig efter en skogstur. För det andra sitter hunden mer osäkert i baksätet än i en ordentlig bur.

Det allra bästa med att ha en kombibil är att placera hunden i bagageutrymmet, då gärna i en bur som passar hunden. Ett hundgaller kan också vara en lösning. I dag finns det kombimodeller både i form av vätgasbil och andra modeller och om man jagar mycket kan det vara värt att investera i en sådan. När hunden transporteras i bagageutrymmet slipper man till exempel oroa sig för att blöta hundtassar ska smutsa ner sätena. Man riskerar inte heller att eventuell lukt sätter sig fast i klädseln. I bagageutrymmet finns ofta en plastmatta eller liknande som enkelt kan tas ut och tvättas av vid behov.

Hunden ska trivas under transporten

Under en jaktdag spenderas ofta en hel del tid ute i skogen, men om det är paus eller liknande kan hunden behöva sitta en stund i bilen och dessutom ska hunden må bra under transporten till och från jakten. Om hunden har en bur eller rent av hela bagageutrymmet att vara i kan man lägga in en dyna, filtar med mera så att hunden får det varmt och skönt. Man kan dessutom lägga in olika hundtillbehör som en handduk att torka tassarna med, lite hundgodis, en vattenskål med mera. Hunden bör under färden ha tillgång till vatten hela tiden, och om man räknar med att bli ute länge bör man också ta med sig hundfoder.

Säkerhet och regler för hund i bil

När man transporterar sin hund i bilen är det viktigt att tänka på säkerheten. Det kan till exempel vara bra att ha ett halsband på hunden om det skulle ske en olycka och hunden kommer lös. När man åker bil eller ska vara iväg med hunden finns det också en hel del regler man måste ha koll på. För det första ska hundens bur följa de riktlinjer Jordbruksverket tagit fram gällande storlek med mera. Det finns också regler som säger att hunden inte får lämnas ensam i bilen om det är för varmt eller kallt ute. Om det ska bli mindre än fem minusgrader ute får hunden till exempel inte lämnas ensam i bilen mer än någon minut.